IMG_2118.jpg

Haluan kokeilla Aslanin kanssa kissa-agilityä kotosalla. Agilityn alkeet ts. naksuttimen käyttö ja kosketuskepin käytön alkeet ovat ensimmäisenä kokeilussa. Etenen Kissan aktivointi –nimisen kirjan ohjeiden mukaan. Kirjan ovat kirjoittaneet Elina Väyrynen ja Jan Nyström.

Kissan on tarkoitus saada herkkupalkinto aina heti naksuttimen naksauksen jälkeen, jotta kissa oppii naksautuksen tuottavan palkinnon ja tällä tavoin sille viestitään, että kissa on toiminut oikein.

Siispä, otan toiseen käteen Dreamies-nameja ja toiseen käteen naksuttimen, jonka ostin Musti ja Mirri –liikkeestä. Aslan haistaa heti namit ja saapuu paikalle. Naksautan naksutinta Aslanin edessä ja heti tämän jälkeen runsain kehuin ojennan sille namin palkinnoksi. Teen tällä tavoin peräkkäin 3-4 kertaa ja panen kamat pois. Toistan tämän muutamia kertoja päivässä siten, ettei Aslan kyllästy leikkiin.

Seuraavana vaiheena agilityssä on opettaa kissa kosketuskepin käyttöön. Tämä kosketuskeppi on ikään kuin kapellimestarin tahtipuikko, jonka päässä on pehmeä pallo. Kissan on tarkoitus ensimmäisessä oppitunnissa koskettaa kuonollansa palloa.

Siispä, etenen kirjan ohjeen mukaan. Pujotan naksuttimen ranteeni ympäri, naksuttimessa olevan renksun avulla ja otan toiseen käteen kosketuskepin. Olen itse tehnyt harjoittamista varten kankaisen namitaskun, joka on edessäni valmiina palkinnon antamista varten kissalle. Aslan on tietysti saapunut kutsumatta paikanpäälle, kun on haistanut namit.

Ojennan Aslanin eteen kosketuskepin pallopään mahdollisimman lähelle Aslanin kuonoa ja kun tämä vilkaisee katseellaan kepin värikästä pallopäätä, naksautan naksutina ja välittömästi annan Aslanille namipalkinnon runsaiden kehujen siivittämänä. Toistan harjoituksen kolme kertaa peräkkäin. Teen tämän harjoituksen ensialkuun vain kerran päivässä, jottei kyllästymistä pääse ilmaantumaan.

Seuraavassa vaiheessa teen naksauksen ja annan kehujen kanssa palkinnon siitä, että Aslan kääntää päätänsä kohti kosketuskepin pallopäätä ja samalla vilkaisee sitä. Viimeisessä vaiheessa palkitsen kissan, kun se kuonollansa hipaisee kepin päätä. Siis, vaiheittain edeten pieniä askelia kerrallaan.

Tämän kosketuskepin käytön opettamisella tähdätään siihen, että sillä voi myöhemmin suunnata kissan mielenkiintoa toivottuihin asioihin. Kepillä voi myös ohjata kissan kulkua. Näin kissalle jää mielikuva, että se on toiminut itse, eikä sitä ole pakotettu mihinkään. Agility-mielessä kepin avulla voi kissaa ohjata vaikkapa esteradan suorittamisessa, jos sellaisen haluaa kissalle kotona rakentaa.

Kissaa voi kotona opettaa vaikka hyppäämään käskystä sohvalle, sänkyyn, tyynyesteiden yli, tuolien ali. Pääasia, että kissalla on mukavaa tekemistä yhdessä emäntänsä/isäntänsä kanssa!

En tässä vaiheessa ole päässyt harjoituksissa pidemmälle, mutta yllä mainitsemastani kirjasta löytyy kyllä paljon harjoitteita, joita on mukava yhdessä lemmikkikissansa kanssa opetella.

Jos kissa-agilityyn haluaa paneutua syvällisemmin, kannattaa olla yhteydessä Suomen Agility Kissat Ry:hyn, jonka nettisivut löytyvät osoitteesta agilitykissat.com.