IMG_2056.jpg

Jotenkin aavistin, että kissan totuttaminen uuteen kissaan ei välttämättä ole yksinkertaista. Tutkin nettiä tarkoin ja monipuolisesti sekä kyselin muutamilta kissakasvattajilta ja Seyn työntekijöiltä.

Ensimmäinen kissakasvattaja sanoi, että päästät vain uuden kissan heti kävelemään uuteen kotiin ja sillä selvä. Toinen sanoi, että päästät kissat yhdessä huoneeseen, laitat oven perässäs kiinni ja annat niiden hoitaa välinsä.

Yksi kasvattaja sanoi, että nostat uuden kissan kantokopassa keskelle huonetta näytille ja annat kissojen haistella, avaat kopan oven ja annat kissojen mennä, miten haluavat.

Toisaalla sanottiin, ja useissa eri paikoissa, ettei edellä mainituilla tavoilla saisi toimia laisinkaan. Näin siis sanottiin monesta eri lähteestä.

Enemmistö oli sitä mieltä, että aikuisten kissojen tutustuminen tapahtuu vaiheittain, rauhallisesti edeten, vähän kerrallaan ja kissoja ei saa missään nimessä päästää suoraan toistensa kanssa tekemisiin, eikä niitä saa edes ensimmäisinä päivinä päästää näköyhteyteen toistensa kanssa.

Kissat pitäisi sijoittaa eri huoneisiin, joissa on hiekkalaatikko, ruokaa, juomaa ja leluja, siis kaikki tarpeellinen. Sitten kissojen hajuja sekoitellaan toisiinsa silittämällä niitä vuorotellen, hierotaan pyyhkeitä niiden suupieliin ja päähän ja viedään pyyhe sitten toisen kissan haisteltavaksi. Tällä tavoin niitä totutetaan toistensa hajuun.

Seuraavassa vaiheessa kissat vaihtavat huoneet päittäin ja edelleen jatketaan hajutotuttelua. Niiden kanssa pitää myös seurustella ja leikkiä, ylipäätään tehdä niiden olo mahdollisimman mukavaksi.

Parin päivän päästä ne voi päästää varovasti tutustumaan toisiinsa positiivisessa, rauhallisessa ilmapiirissä niitä kehuen ja herkuilla lahjoen. Vain pienen hetken kerrallaan, jonka jälkeen ne sijoitetaan takaisin omiin huoneisiinsa.

Lyhyitä tutustumiskertoja toistetaan ja pikku hiljaa yhdessäoloaikaa pidennetään, mutta valvotusti. Kun kissat näyttävät suhtautuvan toisiinsa rennosti ja ovat jo monta kertaa tutustuneet menestyksellä, voidaan ne jättää valvotusti oleskelemaan yhdessä vapaina.

Jos kissoille sattuu tulemaan tappelu, pitää ne erottaa toisistaan aiheuttamalla kova ääni vaikkapa pamauttamalla kattilankansia toisiinsa, huutamalla, pillillä tai jotakin muuta, mitä vaan keksii, jotta tappelu keskeytyy ja lykätä kissat takaisin eri huoneisiin ja aloittaa totuttautuminen uudelleen. Tilanne on kuitenkin parasta ennakoida ja keskeyttää kissan aikeet hyökätä, kiinnittämällä hyökkäysasennossa olevan kissan huomio toisaalle ja erottaa ne omiin huoneisiinsa hyvissä ajoin, jottei mitään tappelua pääse sattumaan.

Juu, ja paljain käsin kissatappelun väliin ei ole syytä mennä.

Tämä monikohtainen ohjeistus löytyy pääpiirteittäin tällaisena googlesta hakusanalla ”kissojen tutustuttaminen” Seyn laatimana.  

Monet on keinot, monet on tavat, mutta itse valitsisin tuon monivaiheisen ohjeistuksen, jos toisen kissan hankkisin.

Mutta, kaikki kissat eivät lukeman mukaan jostakin syystä sopeudu uuteen kaveriin. Nuorten kissojen kanssa se toimii useimmiten, niin ikään kahta poikakissaa ei ole hyvä laittaa yhteen, vaikka ne olisi kastroitu.